Türkiye’de turizmde yeni dönem: Otellerde açık büfe sistemi sona mı erecek?

Türkiye’deki turistik otellerde kişi başına yılda 102 kilo yiyeceğin çöpe gittiği aktarılırken, gözler özellikle otellerin sınırsız açık büfelerine çevrildi.

Hükümet şimdi radikal bir adım atmaya hazırlanıyor: Otellerde “all inclusive” sisteminde self-servis büfeler kısıtlanacak, yerine à-la-carte yani sipariş usulü düzeni getirilecek.

Tarım ve Gıda Politikaları Kurulu’nun üzerinde çalıştığı taslağa göre, otellerde “all you can eat” büfeler yerine à-la-carte (sipariş usulü) servis yaygınlaşacak.

Buna göre tatilciler yalnızca yiyecekleri kadar sipariş verecek, böylece tabaklarda kalan devasa yiyecek artıkları önlenecek.

Reformların yalnızca otelleri değil, Türkiye’nin ünlü serpme kahvaltı geleneğini de etkilemesi bekleniyor. Restoranlarda kişi başına zorunlu onlarca tabağın gelmesi yerine, esnek porsiyon uygulamasına geçilecek. Misafirler isterse ortak tabak alabilecek, fazla yemek siparişi vermek zorunda kalmayacak.

TÜRES Başkanı Ramazan Bingöl, bu uygulamaların yasal düzenleme olmadan zorunlu hale getirilemeyeceğini belirtirken, Alanya Gastronomi Derneği Başkanı Hüseyin Değirmenci, “Dev porsiyonlar geliyor, çoğu yemek ise dokunulmadan çöpe gidiyor” diyerek düzenlemelere destek verdi.

İspanya, ABD’den F-35 alımını askıya aldı – Avrupa jetlerine yöneliyor

İçeriği Görüntüle

Ancak yeni sistemin ne zaman yürürlüğe gireceği henüz net değil.

Bu adım, hem ekonomik hem de çevresel sorumluluk adına atılmış önemli bir adım olarak görülüyor. Tasarı, AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın onayını bekliyor. Kabul edilirse, Türkiye’de turizmde ve yeme-içme kültüründe yeni bir dönemin kapıları açılacak.

Başa dön tuşu